Den första fotografen i Linsell

Nya bilder av Olov Bergström med byggnader  från Linsell och Ransjö.

Lämna gärna en kommentar nedanför om du vet mer om dem. 

Klicka på bilder för att se dem större

Bild 1: Gården i förgrunden är ”Hotellet” som byggdes 1890 av Olov Jönsson, kallad ”Ol Jönsa”. Tidigare ägde han Backen nr 4, som han sålde och flyttade sedan till Södermanland. Han återkom till Linsell, köpte tomt av Kerstin Olovsdotter (Kersta i Thols) och byggde gården, som det ser ut på bilden, i etapper. I magasinet, eller garaget till höger, hade han affär. (I Linsells IF-s ägo finns ett kvitto från Handlare Olov Jönsson, daterat 1905). Men redan före 1882 bedrevs där skolundervisning. Jönsson hade också poststation. 1903 fick han återköpa Backen nr 4, dit han senare flyttade posten och som hans barn tog hand om. 1914 kom Jonas Näslund och startade hotellrörelse, som han hade till 1928. Samma år övertog Olle Sjöström hotellet (Ol Jönsas dotterson). Posten flyttade också tillbaka. I bakgrunden från vänster: Ängerfors (Jo-Jons), Jo-Påls, Rönnings (Ämriks) och Pudjas (Väst i Högen). Foto från ca 1905.

Bild 2: Stugan som man håller på att flytta kallades i folkhumorn för ”kofferten”. Fotografen Olov Bergström köpte den av Johan Åslund, som hade affär i den. Stugan flyttades från ”Jöns Zakris” – nuvarande Hådells – till en annan plats i Linsell. Olov Bergström hade sin fotoateljé intill. På 1930-talet flyttade familjen Johan Bergvall in i den och hade kaférörelse. Stugan flyttades på nytt dit där Lasse Johanssons kiosk nu står, ny ägare var Gösta Olovsson, som öppnade frisörsalong och kioskrörelse i ”kofferten”. 1960 köpte Karl Roos den och flyttade till Ransjö, där den nu används som sommarstuga.

Bild 3: I byggnaden i förgrunden var skolan före 1882. Samma år byggdes folkskolan i Linsell. Till höger uthusbyggnaden till gården ”Johan Ols” (senare Jonas Lindells), nu fritidshus. Ute på slätten, till vänster, syns en gård, kallad ”Sandan”, nu borta. Foto från ca 1905.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: