Första häftet

hafte1_1 (2)

 1Linsell-Ransjö Förr – Första häftet

Referat av Håkan Degselius, Tidningen Härjedalen 20 augusti 2009, citeras:

”Linsell-Ransjö är de senaste i raden av härjedalsbyar som ser till att den lokala historien sätts på pränt och bevaras för eftervärlden.”

Under sommaren 2009 har ett häfte blivit färdigt med titeln Linsell-Ransjö Förr och för sammanställningen svarar Göran Östh.

Grunden till dokumentationen står att finna i en studiecirkel som pågått och fortfarande pågår i regi av Linsells Byalag och Bygdegårdsförening i samarbete med ABF Härjedalen.
Deltagarna har genom att läsa gamla protokoll, tagit fasta på muntliga berättelser och inte minst samlat bilder och det har resulterat i ett material som enligt planerna ska resultera i ytterligare häften.

Dessutom har man haft tillgång till material som tagits fram av bygdens två stora lokala forskare, Erik J Bergström och Fritjof Mesch.

I detta häfte presenteras gårdar, dess historia och ägarförhållanden men även enskilda bybors gärningar för efterkommande. Ett sådan exempel är Per Tholsson som lade ner hela sin själ för att bygden skulle få en egen kyrka, mycket av arbetet gjorde han själv och höll på att bli ruinerad på kuppen, allt under slutet av 1700-talet.

Ett annat exempel är tusenkonstnären Olof Strand i Turas som bland mycket annat byggde en egen kraftstation.

En händelse som inträffade 1902 uppmärksammas. I en våldsam höstflod spolades boningshuset i Linkvarn bort med allt vad som fanns där inne.

”Koffertens” historia återges också. Det är ett hus med säreget utseende, därav namnet, och som fanns i Linsells centrala delar.

En överraskning som bjuds är att det faktiskt har funnits en läskedrycksfabrik i Linsell. Den var igång mellan 1927-40.
Ransjö Gästgiveri med skjutsstation har också sin givna plats i den här första utgåvan av bygdens historia.”

Häftet omfattar 52 sidor med intressant läsning och många foton i anslutning till texten.

Pris: 100 kr.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: